Přehlídka mladé módy na liberecké akademické půdě

Ve středu 14. září 2022 proběhl v aule Technické univerzity v Liberci devátý ročník soutěže Oděv a textil, Liberec. I po dvou covidových letech předvedli čeští a slovenští mladí módní návrháři velké nadšení pro tvorbu neotřelých oděvů.

V kategorii Tvoříme nejen z textilu bodovaly veškeré přihlášené základní školy. Cenu si do Lomnice nad Popelkou a Jilemnice odvezly tamní základní umělecké školy, zasloužené první místo pak získal kolektiv žákyň základní školy v Mníšku. Vítězkami Módní kresby se pak staly žákyně škol napříč celým Libereckým krajem.

Pole středních škol pak jednoznačně ovládla Střední škola designu a řemesel Kladno, která si alespoň jedno umístění „na bedně“ vysloužila téměř ve všech kategoriích. Svými kolekcemi publikum oslnily také školy ze Strážnice, Plzně či Prostějova. Ty si odvezly, stejně jako kladenští návrháři, exkluzivní skleněnou plastiku vyrobenou Střední školou řemesel a služeb z Jablonce nad Nisou za umístění na prvním místě.

Kolekce hodnotila sedmičlenná porota v čele s módní stylistkou Klárou Klempířovou. Celá porota neměla jednoduché rozhodování při sestavování finálního žebříčku. Dále bylo uděleno i několik speciálních cen – dvě ceny Krajské vědecké knihovny v Liberci, cena Střední průmyslové školy textilní Liberec, cena Spolku pro pořádání soutěže Oděv a textil, Liberec a cena Facebooku, která byla udělena na základě hlasování fanoušků.

Odměny za přední místa dodalo několik partnerů, účastníkům ze základních škol se například budou jistě hodit volné vstupy do aquaparku zábavního Centra Babylon v Liberci.

Již v této chvíli se těšíme na další ročník soutěže Oděv a textil, Liberec. Výsledkovou listinu naleznete na www.odevatextil-liberec.cz.

Jiří Beneš

Spolek pro pořádání soutěže Oděv a textil, Liberec